Doerian Coaching & Mediation: jouw persoonlijke coach voor hulp bij echtscheiding, coaching bij ruzies, coaching bij huwelijksproblemen

Ouderverstoting

Als familiemediator heb ik in mijn praktijk heel veel te maken met mensen die relationele problemen hebben. Eén van de meest voorkomende relationele problematiek is de echtscheiding.

De meest aangrijpende gebeurtenis bij een echtscheiding, wat op zichzelf al ingrijpend genoeg is, is de echtscheiding waarbij ouderverstoting een rol speelt of kan gaan spelen. “Ouderverstoting?” hoor ik u denken, “Wat is dat?”

Ouderverstoting vindt plaats wanneer kinderen niet meer naar één van de ouders toe willen, terwijl er een omgangsregeling is afgesproken tussen beide ouders en de kinderen. Het kind heeft tijdens het huwelijk altijd al een goede band met die ouder gehad. De redenen waarom zijn vaag, niet te bevatten voor de betreffende ouder die het overkomt, en al helemaal niet duidelijk voor buitenstaanders. In mijn praktijk maak ik mee, dat wanneer emoties, zoals boosheid en verdriet, nog de overhand hebben, terwijl er afspraken gemaakt moeten worden over omgangsregelingen, kinderalimentatie en nog meer betreffende de kinderen, ouderverstoting op de loer kan liggen.

Signalen van ouderverstoting

Ik noem hieronder een aantal signalen, waaruit je kunt opmaken dat er sprake (kan zijn) is van ouderverstoting:

  • Het kind mag zelf beslissen wanneer hij/zij zijn/haar andere ouder wil zien, hetgeen betekent dat het kind zodanig beslist dat de moeder tevreden is. Dit terwijl er over het algemeen al een omgangsregeling is vastgelegd. Rode vlag!
  • In het verlengde van bovengenoemd signaal wordt er veelvuldig een excuus bedacht op de dagen dat de andere ouder het kind bij zich behoort te hebben (het kind moet sporten, het kind heeft uitjes met vriendjes, het kind is te moe). Dit allemaal wanneer het weekend van de andere ouder is. Rode vlag!
  • De verzorgende ouder overdrijft de tekortkomingen van de andere ouder en die andere ouder krijgt geen kans meer om de werkelijkheid te tonen; alles wat vader doet is slecht, van hobby’s tot vrienden en tot werk. Het kind voelt dat het een keuze moet maken, een ook weer zodanig dat het zijn/haar verzorgende ouder tevreden houdt. Ook wordt het kind verteld dat het bij die andere ouder onveilig is. Rode vlag!
  • In huis worden allerlei herinneringen aan de vervreemde ouder weggemaakt. Denk aan foto’s, of een speciaal plekje waar het kind graag met de andere ouder zat. Rode vlag!
  • Wanneer de andere ouder een verjaardagskaart stuurt of een brief, die dan niet aan het kind worden gegeven. Het kind denkt op zo’n moment dat de andere ouder niets om hem/haar geeft, niet aan hem/haar denkt. Rode vlag!
  • Na elk weekend of vakantie bij de andere ouder vraagt de verzorgende ouder het kind het hemd van het lijf (kruisverhoor), waardoor hij/zij het ook niet meer prettig/fijn vindt om naar de andere ouder te gaan. Rode vlag!

Komt dit bekend voor?

In mijn praktijk heb ik mogelijkheden en kan ik ouders faciliteren om uit deze valkuil te blijven en/of te stappen. Neem gerust contact met mij op voor nadere informatie.


Neem contact op

← terug

← naar boven