Doerian Coaching & Mediation: jouw persoonlijke coach voor hulp bij echtscheiding, coaching bij ruzies, coaching bij huwelijksproblemen

Familiemediation

Bij echtscheidingen en andere verwante relatieproblematieken, mijn specialisatie, is veel behoefte aan mediation. Ik heb een mediation opleiding gevolgd bij AMV Opleidingen, een gerenommeerd opleidingsinstituut. Hier heb ik achtereenvolgens de certificaten gehaald voor basis mediation, familierecht mediation en preventieve mediation. Ook ben ik aangesloten bij de ADR, een register waar je je als gecertificeerde mediator kunt registreren.

Als mediator begeleid ik mensen die relationele problemen met elkaar hebben en die graag samen, in goed onderling overleg, tot een duurzame oplossing willen komen. Het bijzondere dat ik heb met coaching, heb ik net zo met mediation. Natuurlijk is het een vak dat je kunt leren. Maar de speciale factor die mij tot mediator maakt, is dat ik werkelijk intrinsiek voel dat ik een mediator ben. In mijn dagelijks leven ontmoet ik regelmatig mensen die mij vertellen wat hen dwars zit in hun relatie(s). Door mijn nieuwsgierig zijn, door vragen te stellen en verder door te vragen, gaan deze gesprekken al snel naar een dieper niveau. Vaak zie ik dat de problemen ontstaan doordat de communicatie niet soepel verloopt: hoe communiceer je nu en kun je de ander begrijpen? Wat wordt er nu eigenlijk gezegd en bedoeld? Door dit proces te analyseren en daardoor tot een gezamenlijk gedragen oplossing van de kwestie te komen, zijn afspraken dan ook duurzaam en prettig na te komen voor alle partijen.

Ik begeleid mensen die in echtscheiding zijn, een ouderschapsplan moeten maken, afspraken moeten maken over alimentatie voor kinderen en/of partner, en alle aanverwante relationele kwesties. Bij mij krijgen partijen de tijd en ruimte om emoties te verwerken en tegelijkertijd kunnen er gezamenlijk gedragen afspraken gemaakt worden, die vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst of convenant en door beide partijen ondertekend. Als mediator begeleid ik het proces, waar beide partijen hun eigen beslissingen in nemen. Ik zal niet voor hen beslissingen nemen. Dat is juist niet mijn taak. Ik ben niet partijdig, omdat ik geen enkel belang heb bij de oplossing die gerealiseerd wordt. De mensen komen op vrijwillige basis, maar wel met de intentie om tot een oplossing van hun geschil te komen. Natuurlijk kunnen ze op elk moment ook beslissen om te stoppen, dat is dan hun keuze, die gerespecteerd wordt. En als we het dan over respect hebben: gedurende de sessies zullen de mensen elkaar niet negatief benaderen door toch sommaties te sturen of een procedure op te starten, terwijl er afgesproken is om tot een gezamenlijk gedragen oplossing voor hen beiden in goede zin te komen. Zelf mogen partijen creatieve oplossingen bedenken en bespreken, uiteraard wel binnen de wettelijke mogelijkheden en de afspraken zijn pas bindend als de handtekeningen onder de vaststellingsovereenkomst of convenant staan.

Doordat de partijen samen de regie in handen hebben, geeft het proces ze een gevoel van eigen verantwoordelijkheid dragen. Het maakt onder andere dat de afspraken die ze op deze basis maken, ook duurzaam blijken te zijn. Als een rechter een beslissing neemt, dan kan het vaak zijn dat één van beide partijen het er niet geheel mee eens is. Het draagvlak is dan een stuk kleiner om zich ook daadwerkelijk aan de afspraak te houden.

Weten wat ik voor jullie kan betekenen?

Maak een afspraak

← terug

← naar boven